Tenisziskola

Tenisziskola
Tenisz napközi
Kondícionális felkészítés
Felnőtt oktatásTenisziskola

A Babolat Tenisziskola célja, hogy minél több gyermek megismerhesse a sportágat. Ennek az alapvető célnak a megvalósítása érdekében alakítottunk ki együttműködést több pécsi általános iskolával a 2006. évtől kezdve. Ezeknek az iskoláknak az alsó tagozataiban minden tavasszal bemutató foglalkozásokat tartunk, ahol minden kisiskolás kipróbálhatja a teniszt általunk biztosított felszerelésekkel és edzőink útmutatásával. Ezt követően azok, akiknek az érdeklődését felkeltettük, már clubunk pályáin folytathatják kedvezményes keretek között a sportág alapjainak elsajátítását. Ennek nyomán például szorosabb együttműködést sikerült kiépíteni a Belvárosi Általános iskolával, ahol tenisziskolánk szakmai felügyeletével tenisz sportosztályt is indítottak.

Nem lehet elég korán kezdeni!!!Az 5-6 éves korosztály számára rendkívül fontos az alapvető mozgásigény rendszeres kielégítése. A sport iránti belső késztetés kialakítását már ebben az életkorban kiemelten kell kezelni és ekkor fejleszthetők leghatékonyabban a motoros képességek, mint például koordinációs képesség, labdaérzék, stb. Mindezekhez járulnak hozzá az általunk tervezett hetenkénti teniszfoglalkozások az ovisok számára reményeink szerint minél több óvodában. Ezek az alkalmak emellett az aerob kapacitás, a koncentrációkézség fokozása és a gyermekek kapcsolatteremtő képessége javításában és szocializációjának elősegítésében is kiváló lehetőséget nyújtanak.

Kezdő csoportjaink minden év április 15.-én ill. szeptember 1.-én indulnak.

Várunk minden kedves érdeklődőt!

A gyerekcsoportjainkról készült képeket láthatják honlapunk galériájában.Tenisz napközi

A Babolat Tenisziskola keretei között 2006 nyarán rendeztük meg az első tenisz táborunkat nagy sikerrel, hiszen 6 héten keresztül több mint 100 gyermek számára nyílt lehetőség arra, hogy megismerkedjen a tenisz alapjaival játékos formában. A 6-14 éves korosztály számára megrendezett napközis táborban a teniszedzéseken túl pedagógus felügyelete mellett, sok egyéb játékos foglalkozás tette változatossá a napi programot.

A teniszedzéseket a különböző életkor, az eltérő tudásszint, és a nagy létszám miatt több edző vezetésével szerveztük meg a hatékonyság figyelembevételével.Míg a gyerekek számára a napközi új barátokat, jókedvet, hasznos elfoglaltságot jelentett, addig a szülők csemetéiket biztos kezekben tudhatták. A visszajelzések is ezt igazolják, a galériában lévő képek pedig önmagukért beszélnek.

A tenisztábort minden évben, a nyári vakáció első hetétől kezdve meg fogjuk rendezni, reméljük egyre növekvő létszámmal.

Várunk minden kedves érdeklődőt, akár kezdő szinttől is!

A sporteszközöket a tenisziskolánk biztosítja!

 

Kondicionális felkészülés

Ma már minden sportágban, így a teniszben is elengedhetetlenné vált a versenyzők fizikális felkészítése egészen a gyermekkortól kezdődően. Egyre inkább atletizálódik ez a sportág is, az erő irányába tolódik el a játék, amely a női teniszben figyelhető meg talán a legjobban. Itt a fizikális különbségek a televízió képernyőjén keresztül is szembetűnők, bár e körülmény a sportágban természetesen nem vehető figyelembe, hiszen nincsenek súlycsoportok. Gondoljunk csak valamelyik Williams lányra, és hasonlítsuk össze Hingisszel! Mi az oka annak, hogy a 17-18 éves korában világelső szupertehetséges játékos (Hingis) pályafutásának utolsó három évében "képtelen" Grand Slam-et nyerni egyéniben, és mára sérülés miatt a játékot is abba kellett hagynia. Bár kétségkívül technikailag kitűnő játékos volt (ha nem a legjobb), de egyszerűen nem tudta felvenni a versenyt a nála jóval erősebb, szinte férfias felépítésű játékosokkal. (Főleg egy két hétig tartó tornán.) Ennek hátterében a fizikális kiképzés hiányát találjuk, amely mikorra nyilvánvalóvá vált a számára, addigra egyben pótolhatatlanná is. A sérülés bekövetkezése szinte törvényszerű következmény volt.

A fizikális felkészültség fontossága kb. 10 éve vált teljesen egyértelművé, de persze már sokkal korábban is többen felismerték jelentőségét. Gondoljunk csak Ivan Lendl napi 2- 3 órás kondicionális edzéseire, pedig az ő teniszjátéka jóval több, mint 10 éve volt a csúcson. Akkor azonban még érvényesült mellette zsenialitásából John McEnroe is, akit nem, hogy kondizni, de még futni sem nagyon láttak. Ma már ez teljesen elképzelhetetlen: a kondicionális és fizikális adottságok megléte és fejlesztése egyenértékűvé vált a technikai tudással. Ezt nemzetközi színvonalon teljes bizonyossággal ki lehet jelenteni, de már a magyar első osztály sem működik nélküle.

A magyar tenisz mindig gazdag volt fiatal tehetségekben, akik a korosztályos versenyeken figyelemre méltó nemzetközi sikereket arattak. Sajnos többnyire mégis elkallódtak, az ügyes, technikailag felkészült gyerekekből csak közepes felnőtt játékossá váltak. Meggyőződésünk szerint sokuknál az erőnlét szerepének lebecsülése, a fizikai felkészülés elhanyagolása okozta a remélt sikerek elmaradását.

Természetesen igaz, hogy a kondíció csak egy darab a mozaikképben egy teniszjátékosnál, és soha sem válhat önálló céllá. A tenisz mindig a teniszpályán fog eldőlni, és nem az edzőtermekben, illetve a futópályán. A kondicionálás csupán eszköz a játékos tudásának kiteljesítéséhez, önmagában erőnléti edzésekkel semmifajta eredményt nem lehet elérni. Maga a tenisztudás az elsődleges, a fizikális felkészültség csupán feltétele az eredményességnek. Korábban elég volt szinte csak a teniszpályán edzeni, azonban ma már ez önmagában kevés. A tenisz gyors fejlődése, az egész éven át tartó versenyidőszak, és a korai specializálódás tette szükségessé az edzésmódszerek újbóli átgondolását.

Alapkövetelmény az általános és specifikus képességek fejlesztésénél az életkori sajátosságokhoz, a fejlettségi szinthez igazodó terhelések biztosítása, és a szenzitív életkori szakaszok figyelembevétele. Ha a megfelelő korban elmulasztjuk a megfelelő képességek fejlesztését, akkor később ezek fejlesztésére már soha nem nyílik ugyanekkora lehetőségünk.

A Babolat Tenisziskola kondicionális edzései Kárpáti Péter vezetésével zajlanak, aki több mint 15 éve foglalkozik teniszezők fizikális felkészítésével.

 

Felnőtt oktatás

A tenisz egy kortól függetlenül űzhető sportág, melyet soha nem késő elkezdeni. Tenisziskolánk a gyermekek mellett a felnőttek részére is szervez teniszoktatást mind kezdők, mind technikájukat csiszolni kívánó haladók, vagy csak egyszerűen mozogni szeretők számára. Lehetőséget kínálunk egyéni és kiscsoportos foglalkozásokra, melyeket csendes, nyugodt, zöld környezetben tartunk, a PVTC pályáin.